En tinktur er altid betegnelsen for et alkohol udtræk af enten resionid/harpikser eller urter.
Processen er som udgangspunkt, at der blandes i forholdet 1:5. dvs. 1 del urt/ resionid og 5 dele alkohol.
Når tinkturen laves, og der skal udtrækkes på emnet, så bør alkoholen have en så høj % sats som muligt, for mest effektivt at kunne udtrække de aktive stoffer fra emnet.
Jeg bruger henholdvis en ren Ethanol eller IPA alkohol der begge ligger omkring 99,6-99,8 %.
Udtrækningprocessen tager normalt ca 3 uger. Og bør helst foregår i store glaskrukker eller flasker, der kan omrystes jævnligt under procestiden.
Efter de 3 uger sies maceratet grundigt, til der ikke er noget bundfald at se. For både ekstraker,- afkog og tinkturer gælder, at de kun er sårbare hvis der er bundfald og planterester i dem, da det er det der kan gøre de produkter de kommes i dårlige. Selvfølgelig er der mindst risiko når der er tale om en tinktur, fordi alkohol% satsen er så høj som den er.
Efter færdig sining, bruges der et alkoholmeter til at fortynde den siede tinktur med demineraliseret vand til den ønskede alkohol%.
Hvis man ikke har et alkoholmeter, har jeg lavet en ca beregning, der giver en færdig tinktur på ca 64-66 %. Til 1 liter færdig tinktur efter sining tilsættes 230 gr Demineraliseret vand. Det kan du så selv dele ned til den portion du har lavet.
Jeg holder den oppe omkring 64-68 %, for at den kan have en let konserverende effekt i de produkter/salver hvor man typisk bruger en tinktur.
Viser alle 2 resultater