CREME COMPAGNIET
Lotion bar med forskellige butters og olier
Beskrivelse:
Tilbage i 1980 erne og 90 erne var det at lave en lotion bar en fast genganger på de mange kurser jeg holdt. En lotion bar, hvor man har en lotion/ creme men i fast form og med kun fedtstoffer / olie og en form for bindemiddel.
En lotion i form af en bar, er super let at gå til at lave, og har man lidt råvarer, er der stor sandsynlighed for, at man altid kan stykke noget brugbart sammen.
En lotion bar er meget enklere en en Lotion eller creme, hvor der som udgangpunkt er nødt til at være en emulgator og forskellige faser der skal opvarmes.
Den ligner et stykke sæbe, og kan laves i alle de samme forme man måske har til det. Dog begrænset til bløde silikoneforme . Men når man tager den i hænderne, og nulrer med den, så smelter en smule af barren og kommer på huden og kan smøres ud. Gør huden super blød.
For at barren ikke for hurtigt når man står med den, skal blive for blød, så er en vis mængde af voks absolut nødvendigt. Også så barren ikke ligger og bliver for blød ved stue- eller badeværelses temperatur. Et lunt badeværelse vil ofte typisk være et sted man vil have den liggende.
Dengang var der ikke så mange spændende vokse, som der er at få nu.
Nu er der et hav af muligheder. Af nogle af dem kan nævnes:
- Bivoks,– Mandelvoks,– Jojobavoks,- Olivenvoks,–Solsikkevoks mm.
Der er også næsten ubegrænset med muligheder hvad angår butter og olier.
Der kan give et meget forskelligt udseende og duft på den færdige bar.
Jeg anbefaler, at der tilsættes lidt E-Vitamin af en af de to typer eller Rosmarin koncentrat for at tilføje lidt konservering til de rene fedtstoffer og olier for at forlænge holdbarhed og nedsætte harskning.
Ligesådan kan man selvfølgelig alt efter lyst tilsætte duft i en form af Æteriske olier eller essentielle olier.
Og der kan leges med farver, ikke kun fra olier og butter men også fra Bio glitters,- og spinatpulver,- rødbedepulver,- gurkemeje,- Chlorella mm.
Opskriften er i %. Hvis du vil lave 100 gram af opskriften kan du bare oversætte direkte ved at sige “gram” i stedet for “%”. Hvis du vil lave 50 gram af opskriften, kan du dele med 2.
Husk at måle hvor meget den form du ønsker at bruge kan rumme, før du beregner opskriften.
Min form kunne rumme 1400 gr, men jeg ville ikke have barren helt op til kanten, fordi den skulle kunne passe i aludåserne.
Derfor tog jeg en grundportion på 900 gr/ fase A og B og tilføjede så de ekstra gram fra fase C og D.
-
Læs hele opskriften igennem før du går i gang.
-
Sørg for at have alle ingredienserne fundet frem.
-
Afvej helst de forskellige faser på forhånd, så de står klar efterhånden som de skal bruges.
Fase A |
Ingrediens |
Forklaring |
40 % |
Kakaosmør i pastiller eller Øko kakaosmør i klumper |
En af hovedingredienserne i den her opskrift. Da der er en meget stor mængde af den, og den smeltepunkt ikke er meget højt, er det vigtigt med en voks der giver god fasthed. |
22 % |
Den nødvendige voks. Vælger man en af de andre typer voks, er det meget vigtigt at teste opskriften først, da de virker ret forskelligt. F.eks har jeg i opskrifter med mandelvoks måttet bruge dobbelt op. Men det kan man ikke gå ud fra. Det skal altid afprøves med en lille tester opskrift. |
|
Fase B |
Ingrediens |
Forklaring |
22 % |
I den opskrift jeg har lavet, har jeg testet den med ren Sheabutter. Det er den øko men raffinerede der er ret fast. Hvor f.eks den Øko rå er mere blød. Og Øko nilotica er meget blød. Så det vil igen være noget der vil ændre det færdige produkt. Vælger man butters med samme konsistens som Sheabutter Øko raff, som feks Tucuma butter,– eller kokum butter så kan man blande med dem, eller skifte ud på dem og bibeholde % satsen i opskriften. |
|
10 % |
Med til at give barren blødhed. Bliver godt optaget af huden, og giver også et blankt flot færdigt produkt. |
|
Alle ingredienserne i Fase A kommes i en glasskål der til sidst kan rumme hele mængden i gram. Når bivoks og kakaosmør er ved at være smeltet, tilsættes fase B. Det opdeles sådan, for at de to sidste buttere der ikke behøver så lang tids opvarmning, ikke bare står i simrer med under hele processen. Opvarm altid i vandbad, så det er til at styre processen, og råvarerne ikke bliver opvarmet for hårdt. Når hele grundbasen er smeltet, skal du have 3-4 små glasskåle klar, hvis du vil lave med forskellige olier/ butter i barren. Og her forstætter du så processen, med fase C. OBS: Hvis du blot ønsker barren som den er nu, så tager du skålen af når det hele er smeltet. Omrør til tyk flydende honning agtig konsistens, husk at tilsætte duft og E-Vit eller anden konservering. Og hæld på form. Sæt gerne i køleskab natten overr så massen får mulighed for at gennemstørkne, før den tages ud af formene. Mængderne i Fase C er angivet i gr. Fordi de er passende til en grundbase portion på 100 gr. Og vælger du kun at lave en portion på 200 gr i alt, vil det ikke give mening med de her mængder. Så der skal en vis mængde til at have nok til at lave den her fordeling. Men igen er alt også som udgangspunkt forslag og ideer til selv at bygge videre på. Du kan sagtens lave en eller to skåle blot f.eks til en mindre portion. |
||
Fase C |
Ingrediens |
Forklaring |
20 gr |
Skål 1: Tag 100 gr af grundbasen i en skål hvor du på forhånd har afvejet den røde palmefedt. Omrør til opløst, og lad stå. |
|
20 gr |
Skål 2: Tag 100 gr af grundbasen i en skål, hvor du på forhånd har afvejet Tamanu olie Øko. Omrør til opløst og lad stå. |
|
15 gr |
Skål 3: Tag 100 gr af grundbasen i en skål, hvor du på forhånd har afvejet Buritiolie. Omrør til opløst og lad stå. |
|
Ca 5 gr |
Bio guld glimmer |
Skål 3: Tag 100 gr af grundbasen i en skål, hvor du på forhånd har afvejet Bio guldglimmer. Omrør til opløst og lad stå. |
Det er nu de mindre over varmen bruge skåle
Tilsæt også nu Det samme
|
vigtigt at sørge for at skåle ikke bliver alt for så skålene kan sættes der kan tåle
den valgte konservering gælder eventuel |
hverken den store skål med basen eller massen i fast. Bibehold gryden med varmt vand fra vandbad kan sættes op et kort øjeblik. Derfor også vigtigt at opvarmning til de mindre faser. Fordel den gerne på de skåle du har. duft. |
Fase D |
Ingrediens |
Forklaring |
2 % |
Duft |
Æterisk olie eller duftolie efter egen smag. Måske har du lyst til at lave en kombination af flere forskellige duft – det bestemmer duft. |
2 % |
Konservering. Vælg en af dem. |
|
Når konsistensen på alle skåle og masser er som tykflydende honning, så begynd at fordele i den ønskede form. Hvis du har forskellige farver så gør det i lag. Men du skal være lidt hurtig, og stadig lige op med skålen i vandbad et meget kort øjeblik hvis en af masserne bliver for fast. Så lagene kan samles ordentligt. Indimellem er det en god ide lige at banke formen lidt så man er sikker på der ikke er luftbobler og alt sætter sig godt sammen. Jeg sluttede min masse med at komme hele skål 4, med Bio glitter i basen henover toppen. Kom derefter formen i Køleskab natten over, så den kan afkøle ordentligt. Kom i en pose, og lad den blive i formen. Så den ikke får fugt. Skær den ud i 2 cm skiver, med en meget skarp kniv. Så passer den til aludåserne på billedet. |
Og lidt billeder af processen:
Lotionbar proces før blanding. Fase med skål med Rød palmefedt Øko i basen.
Lotionbar blandeproces af faser